دانشگاه شیراز میزبان همایش منطقه ای مهم ترین چالش ها و آسیب های همخانگی در دانشجویان

همایش منطقه ای “مهم ترین چالش ها و آسیب های همخانگی در دانشجویان”  با حضور جمعی از مسؤولان، کارشناسان و  دانشجویان همیار منطقه ۷ مراکز مشاوره دانشگاه های کشور، یازدهم اردیبشهت ماه به مدت یک روز در دانشگاه شیراز برگزار گردید. تلاوت کلام اله مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران، آغازگر برنامه های افتتاحیه این همایش بود. دکتر سیدمجتبی واعظی، معاون دانشجویی دانشگاه شیراز، در ابتدای آیین گشایش این همایش ضمن خیر مقدم به مهمانان، بر بررسی موضوع همخانگی از ابعاد مختلف من جمله بعد حقوقی تأکید نمودند.

دکتر چنگیز رحیمی، دبیر منطقه ۷ مراکز مشاوره دانشگاه های کشور و رییس مرکز مشاوره و روان درمانی دانشگاه شیراز، پس از تعریف آسیب های اجتماعی به عنوان هرگونه نقص در هنجارهای اجتماعی به مصادیق و معادل های همخانگی همچون همباشی و ازدواج سفید اشاره نمودند. در ادامه ایشان به تغییر دیدگاه های اجتماعی و به دنبال آن افزایش مشکلات اقتصادی، طلاق و خیانت های زناشویی پرداختند و ضمن بیان پیامدهای روانی پدیده همخانگی اظهار داشتند چنانچه این مسایل، جدی گرفته نشده و پیشگیری نشوند با افزایش روزافزون آن ها روبرو خواهیم بود.

حجه الاسلام و المسلمین نیری، رئیس دفتر نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه شیراز نیز به تفاوت مفهوم ازدواج در اسلام و فرهنگ غرب پرداختند.  وی ازدواج به سبک اسلامی را خروج از محدودیت و ورود به آزادی و در مقابل ازدواج به سبک غربی را خروج از آزادی به سمت محدودیت دانسته و اظهار داشتند غرب در بحث ازدواج خواستار محتوای سکولاریسم است و اصل در ازدواج را لذت جنسی قرار می دهد و این نوع نگرش به همراه مشکلات اقتصادی، سبب شکل گیری همخانگی در جوامع غربی گردیده است. در ادامه ایشان به تشریح پاره ای از احکام فقهی در بحث ازدواج و همخانگی پرداختند.

سخنران بعدی این همایش، سرکار خانم معلم، مدیر کل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس بودند. خانم معلم، همکاری و همیاری کلیه جوانان را برای کاهش آسیب های اجتماعی خواستار شدند و خاطر نشان کردند می توان با راه اندازی و حمایت از NGO ها، استفاده از ظرفیت جوانان و سپردن مسؤولیت به آنان شاهد فضای پویا و فعال در جهت کاهش آسیب ها بود. وی لزوم ایجاد بستری شاد برای جوانان در فرهنگ غنی ایران را یادآور شدند و بیان داشتند به منظور کاهش آسیب ها نیازمند برنامه ریزی دقیق تر هستیم.

پس از سخنان خانم معلم، دانشجویان در گروه های مجزا در خصوص علل، پیامدها و راهکارهای پیشگیری از همخانگی به بحث و تبادل نظر پرداختند و در پایان، گزارش نتیجه بحث گروهی توسط نماینده گروه ارائه گردید.

دکتر محبوبه البرزی، مدیر اجتماعی دانشگاه شیراز، سخنران بخش دوم همایش، با تأکید بر پیامدهای همخانگی، کمرنگ شدن برخی از ارزش ها در بستر خانواده و گرایش برخی جوانان به ارزش های غربی را از عوامل سوق دهنده جوانان به سمت همخانگی برشمردند و بیان داشتند نمی توان آنچه را که در یک بستر و یک فرهنگ به کار برده می شود در فضای فرهنگی دیگر وارد کرد؛ نبود تعهد در طرفین منجر به آسیب زا شدن همخانگی می شود و بدین منظور می بایست بر روی سطح شناخت و آگاهی افراد در این زمینه کار کرد.

پنل تخصصی با حضور آقای دکتر رحیمی، عضو هیأت علمی دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، خانم دکتر خسروی، عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی و آقای دکتر هاشمی، عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی پایان بخش برنامه های این همایش بود. در این پنل به موضوع همخانگی از جنبه های روان شناختی، جامعه شناختی و حقوقی پرداخته شد و دانشجویان سؤالات خود را در این زمینه مطرح نمودند.

در اختتامیه این همایش، دانشجویان متعهد شدند با همیاری مراکز مشاوره دانشگاه های خود در پیشگیری از آسیب های اجتماعی پیشقدم شوند.